REN

Making a bold statement in Seattle’s skyline, the 41-story residential tower creates not only a neighborhood landmark, but establishes a sense of community for downtown residents by providing an amenity-rich lifestyle featuring 23,000 square feet of amenity space, a curated art program, park-like terrace and well-appointed sky lounge, gym, co-working space and dog spa.

Location

Seattle, WA

TYPOLOGY

Urban Housing

Client

Bosa Properties

Design PARTNERS

ZGF

SIZE

1 block

Situated as a gateway between the Denny Triangle and South Lake Union neighborhoods, REN, a 41-story residential tower with its distinctive undulating form, creates an iconic neighborhood landmark at the intersection of two city grids. Bound by two busy arterial streets and a neighborhood street on a triangular site, it was vital to create a sense of place and arrival at the street level and create an enriching public realm. The owner and design team set out to create a unique rental experience for the city, with a strong emphasis on organic design, a connection to nature, and an amenity-rich lifestyle.

A dynamic streetscape

The landscape design compliments the architecture’s soft edges and graceful curvilinear shape with a series of welcoming forms which utilize hardscape, plantings and site furnishing at grade to enhance the street experience for the pedestrian while integrating the building’s form into the urban framework.

park-like setting

The Level 4 podium landscape design extends the fluid shape of the building’s canopies to metal planter walls which sinuously create smaller gathering areas around a central covered area dedicated to pet play. Dual overhead canopies rise above turf play surfacing to provide weather protection year-round and features a sedum roof which help blend in with the¬†lushly planted landscape.

Room with a view

The roof design focuses outward, where planters frame gathering spaces that allow guests to soak in the panoramic views to all points of the compass afforded by a deck encircling the entire level. Multiple exterior kitchens are bathed in light below the signature oculus carved from both overhead decks above, creating a communal gathering space at the apex of the building.