roosevelt station

This new station will connect the Roosevelt neighborhood to Seattle’s growing Link Light Rail system and multi-modal public transportation network.

Location

6501 12th Ave NE
Seattle, WA

typology

Light Rail Station

Client

Sound Transit

Status

GCCM – Under Construction
Estimated Completion Fall 2021

 

NEIGHBORHOOD CATALYST

Even before construction was complete, Roosevelt Station has been a catalyst for neighborhood development. Communication with the surrounding community early in the design process revealed strong support for up-zoning the surrounding neighborhood to increase density. The neighborhood is already bustling with numerous new construction projects focused on transit oriented development.

 

TRANSPORTATION NODE

This Link Light Rail station will connect the Roosevelt neighborhood to Seattle’s continuously growing multi-modal transportation network. The station entries maximize daylight and openness to provide a welcoming experience for patrons. Connections to neighborhood greenways and green streets provide safe, seamless access for pedestrians and bicyclists.

PROVIDING Daylight…

Close collaboration within the design team was critical to addressing the project’s unique challenges, including the platform depth ranging from 65 to 85 feet below grade. Despite this significant depth, providing daylight onto the platform was a primary design goal, to enhance the quality of the space and provide natural wayfinding to guide patrons up to the plaza after arriving on the train.

…AND EMPHASIZING Wayfinding

Together, the architects and structural engineers developed an ingenious design that structurally reinforces the station box while maximizing daylight on the below-grade platform. The east and west walls of the central portion of the underground station are constructed with a series of vertical pilasters.  This allows the area to be open from platform to ceiling without being interrupted by horizontal structural members, creating a graciously tall open space and allowing patrons to easily find the vertical circulation elements up to the plaza level.

HISTORICAL SIGNIFICANCE

One of the unique features of the project is the preservation and reuse of elements of the canopy, red and green neon lettering, and storefront from the Standard Radio audio equipment store that served the neighborhood for many years. The store stood on the project site at the location of the new south entry. These elements have been reinstalled at the south entry lobby and provide a connection to neighborhood history.

Credit: Sound Transit